Wandellussen

Verken vijf thematische wandellussen dwars door de voormalige Canadese slagvelden. Onderweg maak je kennis met de Canadese jongens die hier langs iedere straat, op iedere hoek het leven lieten.
PASSENDALE Jan D Hondt Atelje D RL5 A5261 © Westtoer
ZONNEBEKE Jan D Hondt Atelje D RL5 A5398© Westtoer

St.Juliaan 1915 - 5,2 km

Begin april 1915 worden de Canadezen voor het eerst ingezet bij Ieper. Soldaten uit drie continenten verdedigen de stad. Juist op dit knooppunt van spraakverwarring en cultuurverschillen lanceren de Duitsers een dodelijk offensief. In de eerste dagen van de Tweede Slag bij Ieper, komt Sint-Juliaan in het oog van de storm te liggen. Het kleine dorpje wordt in 1915 het toneel van verschrikkelijke gevechten.

St.Juliaan 1915 - 5,2 km
Hill 62© Westtoer

Zillebeke 1916 - 7.5 km

Er staan nagenoeg 7.000 Canadezen op de Menenpoort gebeiteld. Meer dan een kwart van hen raakten vermist bij Zillebeke. Eind mei 1916 bezet het Canadees leger de hoogtes ten oosten van dit dorp. Hun frontlinie loopt vanaf Hooge over Hill 62 en Mount Sorrel tot aan de voet van Hill 60. De posities tussen Mount Sorrel en Hill 62 zijn de enige bij Ieper waar de geallieerden hoger gelegen gronden bezitten dan de Duitsers. Hier plannen laatstgenoemde een grootschalige aanval.

Zillebeke 1916 - 7.5 km
PASSENDALE Jan D Hondt Atelje D RL5 A7718

Canadian road to Passchendaele - 6.3 km

Op 31 juli 1917 begint de Derde Slag bij Ieper. Na weken ploeteren vervoegen Nieuw-Zeelanders, Australiërs en Zuid-Afrikanen de uitgeputte Britse divisies. Na enkele successen stokt de aanval opnieuw. Het offensief stoppen, hoeveel levens dit ook kan redden, is geen optie. Een overwinning, ook al is het een symbolische, is broodnodig. Veldmaarschalk Haig’s blik valt op Passendale. Het stukgeschoten dorpje bovenop de West-Vlaamse heuvelrug is sinds 1914 in Duitse handen en heeft mythische proporties aangenomen. Om die prijs te winnen, wendt Haig zich tot de Canadezen.

Canadian road to Passchendaele 1917 - 6.3 km
PASSENDALE Jan D Hondt Atelje D RL5 A8785© Westtoer

Passchendaele New Zealand road to Passchendaele - 8.3 km

Deze wandellus voert je via pittoreske landweggetjes door het weidse landschap tussen Passendale en Poelkapelle. Hier werd door Canadezen en Nieuw-Zeelanders respectievelijk in 1915 en 1917 hevig gevochten.

Passchendaele New Zealand road to Passchendaele - 8.3 km
PASSENDALE Jan D Hondt Atelje D RL5 A5266© Westtoer

Goudberg-Mosselmarkt - 6 km

Op 10 november 1917 voeren de Canadezen hun laatste grootschalige aanval van het offensief uit. Het doel is om het noorden van de heuvelrug in te nemen.

De Duitse veer lijkt gebroken. Massaal gaan de handen de lucht in. De Duitse artillerie weet echter van geen ophouden. Het ene trommelvuur volgt het andere. De beschietingen rollen over de heuvelrug.

Bij Passendale vinden ongeveer 4.000 Canadezen de dood. Ruim 12.000 raken gewond en ontelbaren worden getekend voor het leven.

Passendale – Goudberg-Mosselmarkt - 6 km

Onze site maakt gebruik van cookies, lees hier meer.