We will remember them

Voor het Canadese Korps is Passendale de laatste slag in Vlaanderen. Canada telt zo’n 14.000 doden in Vlaanderen. Hiervan staat bijna de helft als vermist op de Menenpoort gebeiteld.
Menenpoort ieper
St Julien Canadian Memorial© Passchendaele Museum

Verschillende monumenten getuigen van de Canadese beproevingen in Vlaanderen. Het St. Julien Canadian Memorial is veruit het imposantste. Het 10 meter hoge monument werd opgericht ter nagedachtenis van de Canadese verliezen tijdens de Tweede Slag bij Ieper.

St. Julien Canadian Memorial
PASSENDALE Jan D Hondt Atelje D RL5 A5261© Westtoer

Het Passchendaele Canadian Memorial markeert de plaats van Crest Farm. Het herinnert aan de Canadese inname van Passendale in 1917.

Passchendaele Canadian Memorial
Hill 62© Westtoer

Het Sanctuary Wood Memorial (Hill 62) ligt even ten oosten van Ieper. De heuvel valt in 1916 tijdelijk in Duitse handen tot Canadese troepen hem, ondanks enorme verliezen, weten te heroveren. Het monument herdenkt de vele Canadese slachtoffers.

Sanctuary Wood Memorial (Hill 62)
85th Canadian Battalion Memorial© Passchendaele Museum

Dit kleine monumentje, verscholen tussen de velden van Passendale, herinnert aan het 85th Battalion ‘Nova Scotia Highlanders’. Het behoort tot de oudste herdenkingsmonumenten aan het Westelijk Front. Nog voor het einde van de oorlog en hun terugkeer naar Canada, plaatst het 85th Battalion een gedenkzuil op wat op 30 oktober 1917 ongeveer hun vertrekpositie was geweest.

85th Canadian Battalion Memorial
Essex Farm© VISITFLANDERS

Bij Essex Farm langs de weg tussen Ieper en Diksmuide, wordt in april 1915 een verbandpost opgericht. Bewogen door het leed in en om de medische post, schrijft de Canadese legerarts John McCrae hier zijn wereldberoemde gedicht 'In Flanders Fields'.

Essex Farm
Newfoundland Memorial Kortrijk

Newfoundland maakt pas vanaf 1949 deel uit van Canada. Tijdens WOI levert het dominion - los van Canada - eenheden voor de Britse oorlogsinspanning. Het Newfoundland memorial te Kortrijk is één van zes identieke monumenten aan het Westelijk Front. Het staat op de plaats waar de Newfoundlanders, tijdens het eindoffensief in oktober 1918, de Leie overstaken.

Newfoundland memorial Kortrijk
Canadian Memorial Garden© Gregory Verfaillie

Vlakbij het Passchendaele Museum in Zonnebeke ligt de Canadian Passchendaele Memorial Garden. De duizenden militairen die naar het front trokken, kwamen uit iedere hoek van Canada. In de herdenkingstuin zijn daarom plantensoorten samengebracht uit alle ecologische regio’s van het uitgestrekte land. Als verbindend element liggen tussen de beplanting Canadese leisteenschilfers. Het monument is een granieten rotsblok van Europese oorsprong en verbeeldt het slagveld waar zoveel mensen het leven lieten. De ruwe randen en contouren symboliseren het heuvelachtige terrein, het modderige, vijandige landschap waar de soldaten bij Passendale mee te maken kregen. In de gladgepolijste voorzijde van het rotsblok zijn voor de gesneuvelde inheemse Canadezen vijf veren gegraveerd, een symbool voor moed en spiritualiteit bij de Canadese inheemse volkeren. Het kunstwerk is een creatie van de in Luxemburg wonende Canadese kunstenares Heather Carroll, dochter van een Inuit moeder en Schotse vader.

Canadian Memorial Garden

Maar liefst drie monumenten zijn opgedragen aan de wedervaringen van het Canadese 15th Battalion (48th Highlanders). Twee bronzen gedenkplaten nabij Gravenstafel (Passendale) en Sint-Juliaan herdenken de gasaanval en de Tweede Slag om Ieper (1915). Een ander monument voor het 15th Batallion staat nabij Maple Copse Cemetery, op Observatory Ridge. Het herdenkt de gesneuvelde Canadese Highlanders tijdens de Slag om Mount Sorrel in juni 1916.

Het Kitchener’s Wood monument werd opgericht ter nagedachtenis van de soldaten van het 10th Battalion en het 16th Battalion (Canadian Scottish), gedood tijdens de nachtelijke aanval bij Kitchener's Wood van 22 op 23 april 1915. Op een gepolijste stenen sokkel staat een ruw bewerkte steen die de verminkte eiken van het bos voorstelt.

Princess Patricias Canadian Light Infantry Memorial May 2015 cmfmag© cmfmag

Het Princess Patricia’s Canadian Light Infantry Memorial op de Bellewaerde heuvelrug herdenkt de gesneuvelden van het regiment tijdens de Tweede Slag bij Ieper. Begin mei 1915 leed de Canadese eenheid er zware verliezen. Mevrouw Hamilton Gault, weduwe van de stichter van het regiment, plaatste een bijkomende gedenkplaat ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het regiment.

De kerk van Zonnebeke bevindt zich op slechts 5 minuten lopen van het Passchendaele Museum. Aan de rechtergevel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk hangt een gedenkplaat gewijd aan de gesneuvelden van D. 21 Battery van de Canadian Field Artillery. Tijdens de Slag bij Passendale stonden de kanonnen van de batterij aan de ruïnes van de kerk.

Canadian Artillery Memorial Plaque
Wandellussen

Onze site maakt gebruik van cookies, lees hier meer.