De bronnen
De basis van dit project zijn twee Canadese archieven, de Commonwealth War Graves Registers en de Circumstances of Death Registers.
Sinds juli 2020 overlopen projectmedewerker Simon Augustyn en twee vrijwilligers de bronnenreeksen. Op zoek naar locaties in het landschap. Op basis van deze bronnen kunnen we ruim 20% van de Canadezen op de Menenpoort een initiële begraafplaats toewijzen. Via ons geoportaal willen we nu hun verhalen ontsluiten en bewaren voor de toekomst.
Dit betekent niet dat de stoffelijke resten van die vermiste Canadezen fysiek kunnen teruggevonden worden. Het is namelijk moeilijk in te schatten in hoeverre de gegevens in de genoemde archieven als correct mogen beschouwd worden. Getuigenissen moeten steeds kritisch gelezen worden: er kunnen immers fouten gemaakt zijn bij de plaatsbepaling, het overschrijven van de gegevens en andere slordigheden. Maar zoals gezegd: deze bronnen vormen vaak een laatste spoor. Het zijn de enige geschreven bronnen die per militair, ongeacht rang, een indicatie geven waar iemand verdween of begraven werd.

De Commonwealth War Graves Registers bevatten voor elke Canadese gesneuvelde uit de Eerste Wereldoorlog de locatie waar het lichaam werd begraven of op welk gedenkteken hij wordt herdacht.

De Circumstances of Death Registers tonen dan weer informatie over de omstandigheden waarin een Canadese militair sneuvelde. Indien beschikbaar, meldt het document de initiële begraaf- of sterfteplaats van de betrokkene.

Bij het uitbreken van de oorlog zijn de strijdende partijen amper voorbereid op de schaal van het conflict. Er ontbreken eenduidige regels om het veelvoud aan gesneuvelden te begraven. Naarmate het conflict vordert, wordt de ieder segment van de oorlog gesystematiseerd. Ook de omgang met de doden wordt aan strakke regels onderworpen. Vanaf 1917 vervoegen Burial Officers de Britse Legerkorpsen. Ze gaan in de frontsector op zoek naar gesneuvelden. De lichamen worden verzameld op een door de divisie aangewezen begraafplaats. Ieder graf wordt gemarkeerd, geregistreerd en de persoonlijke bezittingen van de doden worden verzameld.